No i stało się… W ostatnich tygodniach odnalazłem na Sympatii kilkadziesiąt profili potencjalnych oszustów. Kilka, co do których nie można było mieć wątpliwości, zgłosiłem administracji Sympatii. Niektóre nie zostały usunięte, a na prośbę o wyjaśnienie nie uzyskałem odpowiedzi.

Tymczasem właśnie nadeszły komentarze od jednego z Czytelników bloga, który wskazuje oszustki z Rosji, podając ich personalia, numery telefonu itp. Właśnie ze względu na pojawiające się w nich informacje prywatne nie mogę tych komentarzy opublikować na blogu – mam jednak prośbę: mógłbyś napisać, co się wydarzyło i jak zostałeś oszukany? Anonimowość gwarantowana, a wiedza dla Czytelników bloga – bezcenna…

Komentarze
  1. vistamaster pisze:

    Nie dajcie się nabrać na te oszustki, czy też oszustów.
    A właściwie zorganizowanej grupie przestępczej parającej się wyłudzeniami przez internet.

    W łatwy sposób można zweryfikować te rosyjskie piękności (i nie tylko rosyjskie):
    zażądajcie od nich oryginalnych i aktualnych zdjęć (z tego samego dnia lub poprzedniego), które zawierają metadane w EXIF

    http://pl.wikipedia.org/wiki/Exchangeable_Image_File_Format

    Najlepiej, gdyby na obrazie zdjęcia była jeszcze oryginalna, zrobiona przez aparat cyfrowy – data i godzina.

    I najlepiej gdyby te zdjęcia przysłane były w nienaruszonej formie, czyli spakowane np. zipem.

    Oczywiście wszystko to, co podałem da się podrobić,
    ale wymaga to już trochę więcej wysiłku ze strony przestępców.

    A podany przeze mnie sposób można nazwać wstępną weryfikacją, generalnie na każdą internetową znajomość.

    • jack-an-apes pisze:

      Dwie uwagi, które wydają się mieć znaczenie (jeśli się mylę, proszę o wskazówki i wyjaśnienie):

      - datę widniejącą na zdjęciu można sfałszować, ustawiając odpowiednią w aparacie; lepiej skorzystać z programu do obróbki zdjęć robionych danym typem aparatu (trzeba jednak dowiedzieć się, jaka to marka); wtedy możemy sprawdzić nie tylko oryginalną datę, ale również informacje o nastawach (czas, przesłona itp.) – nie jestem pewny, czy zawsze to działa, ale sam czasem w ten sposób weryfikuję fotografie w pracy

      - nie powinniśmy odbierać niczego, co jest przesyłane w ZIP-ie, bo o ile wiem – mogą tam być “podłączone” programy szpiegujące (w momencie rozpakowania program może zainfekować nasz komputer, jeśli zapory i antywiry nie działają prawidłowo)

      I jeszcze raz podkreślę: nie podejmujcie sami działań zaczepno-weryfikujących, bo nie wiecie, kto jest po drugiej stronie łącza ani jak może Wam zagrozić.

  2. do tematu wyżej dodam. pisze:

    Właśnie poznałem Ukrainkę na tym portalu ..i powiem że to może być jedna z tych oszustek [...] zrezygnuje szybko z tego portalu ..zaraz tam wejdę i skasuje swoje dane ..
    ..bo to co tu przeczytałem i co sam już zweryfikowałem mówi samo za siebie ..
    ..
    i te zdjęcia na stronce to tez są takie nienaturalne zrobione technika komputerową ..NA GG ZAINSTALOWAŁA ZDJĘCIE RZEKOMO CÓRKI ..A WIDAĆ ŻE TO FOTKA BARDZO ERO-TYK …
    PRZESTRZEGAM INNYCH SYMPATYCZNYCH !!! BO TO CO WYCZYTAŁEM TUTAJ POTWIERDZA SIĘ Z TYM CO SAM POZNAŁEM ..

    [...] komentarz (bardzo) moderowany; sorki, za dużo szczegółowych danych

  3. grandtorino pisze:

    witam , mam kontakt mailowy z rosjanką z Orenburga , ma na imię Anna i w swoim adresie mailowym rocznik 1980 , adres bez początku to 1980_@mail_ru , nie naruszam chyba niczego podając ten nie kompletny adres.Jest ładną brunetką ok 30 tki,krótkie czarne włosy, chyba czarne oczy , na zdjęciach ubrana jest często w sukienke w brązową Panterke , a w domu w czarną bluzke i getry w białą Panterkę , przysłałą mi też fotke z tatą w jakimś lokalu ze starszym panem i tam jest ubrana w białą sukienkę w jakieś czarne kwiatki.
    Panowie czy ktoś dostał też takie zdjęcia , myśle że jak tak to od razu będzie wiedział że to te same co dostałem ja , więc oszustka. Nie ukrywam że chciałbym żeby to nie była prawda , ale nie chce dać sie naciągnąć. Ten opis chyba nie narusza żadnych danych prywatnych , a może pomóc mi i innym zidentyfikować oszustwo .

    • promyk pisze:

      Witaj z tego co napisałeś widzę że piszemy z tą samą ANNĄ.Poprosiła mnie o 600USD wtedy przyjedzie do Polski dla mnie to wałek na kilometr nie daj się wkręcić.Pozdrawiam.

    • grzegorz urbanski pisze:

      Witam Ja teraz pisze do niej jeszcze o pienjadze nie prosila moze za wczesnie ha ha jeszcze sie pobawie z nia

  4. Ropson pisze:

    Witam! To ja wam napiszę krótko. To są wszystko oszustwa. W mieście Yoshkar Ola była i prawdopodobnie jest ponownie grupa gangsterów która tym procederem się zajmowała i zajmuje. Nacięli na paręset tysięcy euro ludzi z całego świata. W 2006 i 2008 zostało wielu z nich aresztowanych ale widać że już musieli odsiedzieć bo zaczyna się ten proceder ponownie. Dużo zdjęć którymi dysponują to są foty aktorek, piosenkarek, modelek jak i również mają fotki dziewczyn którym płacili parę groszy za sesję i które zgodziły się swoją twarz udostępnić. Pobawiłem się z kilkoma takimi niby chętnymi do zapoznania się „laskami” Mają gotowe szablony do których tylko sporadycznie coś dopiszą od siebie. Można to bardzo łatwo wyczuć. Z jedną niby laską pisałem równocześnie z moich trzech maili jako inne osoby i zawsze dostawałem od niej ten sam tekst. Ponadto sprawdzałem skąd są maile wysyłane. Pisały że są z Czeboksary z Noworosyjska z Moskwy itd a maile były wysłane z Yoshkar Ola. Zastanawiam się czy nie spróbować wbić się na jakiś ich komputer i trochę im namieszać. Także nie dajcie się nabierać na te oferty. To jest link do strony gdzie jest opisane aresztowanie gangsterów w 2006. Myślę że po przeczytaniu tego dacie sobie na luz.

    http://www.eecl.org/scam/scammers_yoshkarola_detained.shtml

    i jeszcze jeden z 2008

    http://www.dailymail.co.uk/femail/article-542276/Scamski-city-online-Russian-brides-turn-Mafia-conmen.html

    Do tego jest jeszcze strona Stop-Scammers gdzie wszystkie te kwiatuszki można zamieścić.

    [komentarz moderowany - wybacz, z pewnością masz dobre intencje, ale końcowy akapit tekstu to już forma reklamy - nie chcę jednak promować żadnego serwisu; niemniej bardzo dziękuję za wpis i podane wiadomości - myślę, że dla wielu z użytkowników tego bloga okażą się przydatne; pozdrawiam!]

  5. Dareios pisze:

    Witajcie panowie :)
    Szczeż pisząc to chyba uratowaliście mi kilka zł ;)
    Widzę że wszystkie listy od nich są podobne do siebie.
    Moja rosjanka chcę 450euro by opłacić biuro podróży.
    Ma na imię Nadieżda Czy ktoś pisał z nią ? Taka długo włosa piękność

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Zmień )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Zmień )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Zmień )

Connecting to %s