Tym razem ostrzeżenie dla mężczyzn: uwaga na oferty dziewczyn ze wschodu na Sympatii.pl.
Portal wręcz wysypało ofertami dziewczyn rodem z “Russian-Federation”. Prawdopodobnie zdecydowana większość z nich to fałszywe oferty, generowane masowo przez te same osoby z zagranicy. Skompletowałem dziś kilkanaście profili, które zawierają drastyczne błędy w opisie podstawowym użytkownika serwisu (o tych błędach napiszę w kolejnym wpisie na blogu). Zalecałbym Wam, panowie, daleko posuniętą ostrożność w internetowych kontaktach z dziewczynami ze wschodu. O oszustwach “na Rosjankę” wspominaliśmy już na blogu… Nie zniechęcam do rozmowy, ale bądźcie szczególnie wyczuleni na zapytania o możliwość “wsparcia finansowego”.
Przypomnienie dla wątpiących: Sposób na Rosjankę – cyberprzestępcy
Witam obecnych na tym portalu.Pisze od kilku tygodni z pewna rosjanka z Irkutska i zaczynam miec obawy co do tej znajomosci odnosnie zaproszenia jej do Polski.Poprosila mnie o przeslanie 580 euro na paszport i bilet lotniczy.To jeszcze rozumiem ale jak widze pojawilo sie duzo informacji o oszustwach ze strony rosjanek.Prosze o informacje czy ktos sie z tym spotkal i jaki jest sposob ich dzialania.Moze ktos posiada informacje takie jak telefon czy ich zdjecia bo ja je mam i chcialbym porownac czy nie jest to ta sama osoba.Pozdrawiam i czekam na info. epokadarek@onet.eu
W jednym z komentarzy, których nie mogłem opublikować na blogu, pewien mężczyzna podał dane teleadresowe Rosjanki z Irkucka, z którą ostatnio korespondował. Nie mogę Ci ich przesłać, mogę tylko potwierdzić, że są to te same dane, jeżeli z taką sytuacją mielibyśmy do czynienia.
Jeśli jesteś tym zainteresowany, proponuję, żebyś wpisał odpowiednią informację (z kim się kontaktujesz) w kolejnym komentarzu. Nie zatwierdzę go w moderacji, więc wiadomość nie ukaże się publicznie, ale będę mógł Ci odpowiedzieć pod tym postem, czy są to te same numery telefonu bądź nazwisko.
Sposób działania dziewczyny wydaje sie być zblizony do tego, który został opisany w poniższym wpisie (kliknij w tytuł: Uwodzą, a potem okradają internautów): Sposób na Rosjankę – cyberprzestępcy. Nie oznacza to jeszcze, że padłeś ofiarą oszustwa – najpierw musisz zweryfikować posiadane informacje.
Witam wszystkich zainteresowanych. Chciałbym podzielić się spostrzeżeniami na temat sposobu na Rosjankę.
Chciałbym ostrzec wszystkich przed tego typu ogłoszeniami bo sa to jawne oszustwa. Miałem kontakt nie jednokrotny z tego typu Rosjankami które równierz chciały abym wysłał 660 euro na bilet i paszport, ale byłem cwańszy od nich. Powiedziałem jej i każdej innej że to ja kupię bilet tu w Warszawie i niech podadzą mi adres na adres który mam wysłać te bilety, druga sprawa zadawajcie pytania te same po 2 razy z jakimś odstępstwem czasowym, jak kłamia to nie będą pamiętały wszystkich odpowiedzi, poza tym porównujcie ich odpowiedzi z anonsami jakie wysyłają. Zobaczcie jakie maile mają, jeśli jest tam Yahoo.com- to duże prawdopodobieństwo że to oszust. Są to maile które cieżko sprawdzić. Ja poznawałem Rosjanki z Kazania a najwiecej z Sankt Petersburga, dwie panienki udawały że są policjantkami i takowe zdięcia otrzymywałem w dużych ilosciach. Mam zdięcia tych Rosjanek. Tylko że ja korzystałem z randek na cafe.pl To jest to samo co sympatia. Pamiętajcie że wysyłając swoje zdięcia może ona je wykorzystać albo on do tych samych celów. mój mail servicegroup@o2.pl
To jest bardzo słuszna uwaga – zdjęcia wysyłane przez Was oszuści mogą wykorzystywać na innych portalach, by uwiarygodnić fałszywy profil mężczyzny. W końcu oszustwa finansowe dotyczą nie tylko mężczyzn z Sympatii. Warto być ostrożnym.
Witam :
Trafiłem tu zupełnie przypadkowo, i zainteresował mnie temat oszustek z Rosji, miałem do czynienia z kilkoma takimi paniami, tylko że na szczęście nie dałem się oszukać.
Były to panie z Kazania i Irkucka, do tej pory dysponuje ich adresami e-mail oraz imionami.
A teraz za pozwoleniem szanownego moderatora dwa słowa do darka1970 : jeśli ta dziewczyna z którą piszesz ma na imię Julia, i mówi że pracuje jako opiekunka do dzieci (oczywiście to była wersja dla mnie) Tobie mogła się przedstawić inaczej i może pracować gdzie indziej, radzę o dużą ostrożność.
I tytułem wyjaśnienia co do w/w pań: korespondencja między nami była po angielsku, gdy pisałem do nich kilka razy po rosyjsku, odpowiedzi były znowu po angielsku, a e tematy które poruszałem (robiłem to celowo) były skrzętnie pomijane. Nie wiem jaki charakter ma Twoja korespondencja z tą panią ale po prostu uważaj i to samo radzę innym panom do których napiszą ładne (naprawde ładne) panie z Rosji.
Nie twierdzę że każda z nich to odrazu oszustka, bo można urazić kobiety, które są wartościowe i warte poznania ale jednak trzeba uważać.
No to zabiłeś mi ćwieka… Nie zwróciłem dotąd uwagi na kwestię używania przez “Rosjanki” wyłącznie języka angielskiego. Zdjęcia mogą pochodzić z Rosji (wyjaśnię to w jednym z kolejnych wpisów na blogu), ale mogły przecież zostać skopiowane z tamtejszych portali społecznościowych…
Mam do Ciebie prośbę: mam sporo materiałów na temat naszych “Rosjanek”. Mógłbyś przesłać namiary mailowe na siebie? Chciałbym Cię poprosić o sprawdzenie czegoś w poczcie, którą otrzymywałeś od tych dziewczyn. Temat zaczyna być coraz bardziej interesujący…
I ja mam pewne doświadczenie w korespondencji z “Rosjankami”. Otóż metody sa takie same. Najwazniejsze, nie wysyłac pieniedzy do Rosji. Na szczęscie nie należę do pierwszych naiwnych i nie dałem sie nabrać. Kiedyś dostałem dwa takie same listy od dwóch różnych “dziewczyn” z dwu róznych miast. Zaczynało mnie bawic robienie ich w konia, ale szybko to mi sie znudziło. Szkoda czasu.
Rumcajs, możesz podać w komentarzu dane tych dziewczyn oraz kwoty, o które prosiły (komentarz nie zostanie zatwierdzony, pozostanie tylko do mojej wiadomości).
Pomoże mi to odpowiadać na pytania, czy różni użytkownicy Sympatii spotykają się z tymi samymi dziewczynami, które w tym samym czasie proszą ich o pieniądze. A takie pytania wciąż spływają.
Będę wdzięczny za tę informację. Pozdrawiam!
Do G.: nie mam tych danych, ale jak wynika z komentarzy, dziewczyny są bardzo aktywne i wielu mężczyzn otrzymuje od nich identyczne propozycje. Skoro poprosiła o pieniądze (329 euro), przede wszystkim nie powinieneś ich wysyłać. Sam widzisz, że w tym samym czasie mamy tu wysyp “Rosjanek”, które nie mają pieniędzy na przyjazd do Polski. Coś za dużo, by było to prawdziwe – nie uważasz?
Bądź ostrożny, nie ryzykuj. Przeciągnij korespondencję, a z czasem może się przekonasz, na czym stoisz.
13 11 2009 na sympatia.hello.com weszła piękna Rosjanka
o imieniu IRINA 29 lat.na mój profil i zaproponowała kontakt.
Zgodziłem się,dała mi swe piękne zdjęcia i maile z czułymi
słówkami.Pisała że pochodzi z Rosyjskiego miasta Tuła.
Wszystko było fajnie do czasu gdy chciała (620 euro)
Na paszport i bilet lotniczy.Wyczułem że coś nie tak i nic
jej na szczęście nie wysłałem.Była tak bezczelna że nawet
wysłała mi piosenkę o miłości i nagranie mówiąc że mnie
kocha!
A jak jej napisałem że mogę kupić jej bilet to była oburzona
i groziła zerwaniem kontaktu.
W końcu ją olałem bo chciała tylko kasy i nie szła na żaden
kompromis! Jestem wściekły że bezczelne Rosjanki próbują
oszukiwać polaków,czy w Rosji już nie ma uczciwych
Rosjanek?
Jakiś czas temu kilka próbowało mnie oszukać też na kasę,
ale nie były tak wyjątkowo bezczelne jak ta co dzisiaj z
nią skończyłem czyli IRINA 29lat !!!!!!
W Rosji z pewnością są uczciwe Rosjanki.
Zdecydowana większość populacji, jak sądzę. Kłopot w tym, że mężczyźni w Polsce (a pewnie i w innych krajach europejskich) mają pecha kontaktować się z grupą oszustów – cyberprzestępców wyłudzających pieniądze “tradycyjną” metodą, lecz przy wykorzystaniu internetu.
Witam wszystkich.Chciałbym się podzielić z Wami swoim niemiłym doświadczeniem dotyczącym kobiety z Rosji,być może oszustki matrymonialnej.Poznalem ją na sympatii i wiele wskazywalo iż jest uczciwą dziewczyną,poprzez dziesiątki mejli do mnie aż do momentu kiedy postanowiła ze mną się spotkać.Miałem już datę jej przylotu,nawet pojechalem na lotnisko przekonany że przyleci.Nie przyleciała.Jak się później okazało, kiedy sprawdziłem swoją pocztę ,napisała że zatrzymali ją celnicy na lotnisku w Moskwie żadając od niej pokrycia finansowego na pobyt w Polsce.I to jest właśnie ten element zaskoczenia kiedy poprosila mnie abym przesłał jej kwotę 4500 euro bo zrozpaczona siedzi na lotnisku.
Cały czas miałem wątpliwości lecz nigdzie nie mogłem tego sprawdzić czy jest oszustką.Podała mi swój adres zamieszkania,datę urodzenia